O centrala termica nu mai este ceva nou in locuintele din Romania. Este atat de des intalnita, incat foarte multe eprsoane nu isi dau seama ca centrala are nevoie si de revizii constante pentru a functiona. Iata care sunt cele mai des intalnite probleme de functionare a centralelor.
Posibilele cauze ale defectarii unei centrale
Centrala termica se poate defecta din mai multe motive, dupa cum urmeaza:
- Instalatia este veche – o centrala termica, pe lemne sau pe gaz, poate functiona fara probleme ani de zile, insa nu este construita pentru a functiona pentru totdeauna. In timp, centralele se vor strica si vor avea nevoie de reparatii, iar in final va fi nevoie sa le schimbi.
- Centrala nu are reviziile facute la timp – este de departe una dintre cele mai mari cauze ale defectiunilor ce pot sa apara la o centrala termica. Foarte multi ignora importanta reviziilor, chiar daca ele sunt obligatorii prin lege si trebuie sa fie facute periodic. Centralele neglijate mult timp si care nu au reviziile facute, vor functiona tot mai prost si vor avea tot mai multe probleme.
- Planificarea gresita si instalatiile facute prost – o cauza comuna a defectiunilor care apar la centrale este alegerea gresita a centralei si proiectarea instalatiei nepotrivit. Centralele care sunt supradimensionate fata de locuintele in care sunt amplasate crsc costurile si vor avea o viata redusa din cauza circuitului mult prea scurt.
Cele mai frecvente defectiuni ale centrale
Iata care sunt unele dintre cele mai des intalnite defectiuni ce apar la o centrala pe gaze:
- Centrala nu se aprinde – in cazul in care centrala nu functioneaza, unele dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le verifici sunt alimentarea cu gaz, apa si energie. Centrala are nevoie de toate trei pentru a functiona corect.
- Flacara centralei nu se aprinde – in mod normal, flacara se va stinge in cazul in care temperatura apei din cazan depaseste temperatura setata pe termostat. In caz contrar, defectiunile pot sa fie de mai multe feluri. In cazul in care centrala va fi alimentata cu apa, curent sau gaz si flacara nu este aprinsa va trebui sa verifici sursa de alimentare si comutatorul de pornire.
- Scurgeri de apa – in cazul in care vezi cantitati mari de apa langa centrala, sigur exista o scurgere. In varianta simpla, o astfel de problema va duce la marirea consumului de gaze pentru ca centrala ta va trebui sa compenseze apa pierduta. Defectiunea pune o mare presiune pe centrala si duce la aparitia mai multor probleme.
- Defectiuni la termostat – problemele care sunt provocate de un termostat defect sunt considerate relativ minore si pot sa aiba consecinte majore pentru buna functionare a centralei. Defectiunile termostatului impiedica centrala sa declanseze la timp si poate genera inclusiv un consum ridicat.
- Temperatura scazuta a apei – in cazul in care apa nu ajunge la temperatura dorita, acesta este un semn de defectiune serioasa. Daca apa este foarte fierbinte, inseamna ca centrala are o problema considerabila si ai nevoie de asistenta tehnica.
- Gust sau miros ciudat al apei – orice miros neobisnuit spune ca instalatia are probleme serioase. In cazul in care simti miros de gaz sau de ulei, atunci inchide centrala, deschide geamurile si iesi din casa, contacteaza specialistii si asteapta verificarea.
- Sedimente si reziduuri in apa – in cazul in care apa isi schimba culoarea inseamna ca sunt multe sedimente in ea. Contacteaza un profesionist in acest sens pentru a remedia problema aparuta si pentru a face verificari deoarece aceste depuneri pot strica centrala atunci cand se acumuleaza in cantitati mari.
Acestea sunt unele dintre cele mai comune probleme ale centralelor termice si cu siguranta vei obtine rezultate foarte bune daca chemi un specialist sa te ajute sa le remediezi.
Vezi unde se monteaza centrala termica.