Centralele termice ofera confort sporit locuintelor si te ajuta sa administrezi mult mai bine costurile care sunt necesare incalzirii. Pentru ca centrala sa functioneze cat mai efiicent trebuie sa fie periodic supravegheata. Din fericire centralele termice au manuale pe care poti sa le consulti in momentul in care vezi ca randamentul scade. In cazul in care sunt probleme mai complexe este nevoie si de prezenta unui instalator autorizat si exista minim o problema des intalnita pe care poti sa o rezolvi singur.
Presiunea centralei este unul din motivele pentru care aceasta nu functioneaza
Presiunea mica din centrala este unul din motivele pentru care centrala ta nu functioneaza. Chiar daca in timp diminuarea presiunii este ceva normal, in momentul in care aceasta scade foarte repede si opreste functionarea centralei, este posibil sa fi aparut o problema.
Cum se verifica presiunea din centrala?
Indiferent daca centrala functioneaza pe gaz, pe combustibil solid sau cu curent, centralele care au circuit inchis au si un manometru instalat sau un display digital pentru presiunea apei.
Indiferent daca stai la casa sau la apartament, manometrul centralei iti indica o presiune maxima de 3 bari. Aceasta nu trebuie sa fie atinsa pentru ca de obicei presiunea normala din centrala este intre 1 si 2 bari si cea mai buna valoare este de 1.5.
De ce scade presiunea in centrala termica
Motivele pentru care presiunea din centrale scade
Scaderea presiunii poate sa aiba mai multe cauze, iar cele mai comune dintre ele sunt urmatoarele:
- Scurgerile din sistemul de incalzire – fie ca este vorba despre tevi sau despre calorifere, ele pot sa aiba scurgeri care sunt mereu usor de depistat. In cazul in care vezi ca in centrala presiunea este scauzta, cauta semnele de umezeala pe langa tevile de la calorifere.
- Aerisirea curenta a caloriferelor poate scadea presiunea centralei termice.
In cazul in care presiunea apei scade sub 0.8 baru, majoritata centralelor intra in avarie. Cele care au display digital pot sa afiseze o eroare care iti va indica lipsa apei.
Centrale termice motan, blubox
Cum poti regla presiunea din centrala
Robinetul de incarcare este cel cu ajutorul caruia poti creste presiunea din centrala. Pentru a afla exact unde se afla robinetul, consulta manualul care a venit odata cu centrala.
Inainte de a creste presounea, opreste centrala si lasa caloriferele sa se raceasca minim 30 de minute. Dupa ce ai gasit robinetul, il poti deschide si vei auzi cum apa incepe sa curga in centrala. In acelais timp, poti privi incet barometrul. In momentul in care indicatorul arata o valoare de 1.5 bari, poti inchide robinetul pentru a crea presiune. Alternativ, poti opta pentru a instala un robinet de incarcare automat, care sa faca singur operatiunea aceasta.
Cum poti sa scazi presiunea din centrala?
Daca este nevoie sa scazi presiunea, va trebui sa eliberezi apa din circuit. Cea mai simpla metoda este aceea de a aerisi caloriferele. Poti sa eliberezi apa din centrala in cazul in care aceasta are un buton special pentru a fi golita.