Oricat de util este gazul metan pentru locuintele noastre, el poate fi si periculos in momentul in care nu e controlat corect. In cazul in care te gandesti deja sa instalezi detectoare de gaz, informatiile de mai jos iti pot fi de folos.
Ce sunt de fapt detectoarele de gaz
Un detector de gaz este un dispozitiv electronic care are rolul de a detecta anumite tipuri de gaze, in cazul in care acestea apar in mediul in care detectorul este instalat. In cazul in care ai o centrala termica sau un aragaz simplu, instalarea detectorul reprezinta o masura in plus pentru siguranta.
De cate tipuri sunt detectoarele de gaz?
Exista mai multe tipuri de detectoare pentru gaze din care poti alege:
- Detector de gaze cu electrovalva – acesta este un tip de detector fix care se va monta in camera unde se afla conducta de gaz. Atunci cand dispozitivul detecteaza scurgeri, el va activa electrovalva, care va opri alimentarea pe teava de gaz din locuinta. Detectoarele pot sa fie instalate de specialisti.
- Detectoare de gaz portabile – aceste detectoare nu au nevoie de instalare. Ele functioneaza cu baterii sau cu ajutorul unor acumulatori inerni si pot sa fie transportate usor in orice camera. Pot fi luate cu tine oriunde si poti determina calitatea aerului indiferent de locul in care te afli.
Tipuri de senzori pentru detectoarele de gaz
- Senzor electrochimic – detectoarele care au astfel de senzori pot sa detecteze concentratia de gaz existenta in atmosfera, cu ajutorul membranelor poroase si a electrodului. Pot detecta numeroase tipuri de gaze.
- Senzor catalitic – tipul acesta de senzor este utilizat in special pentru a detecta gazele combustibile. Durata de viata este intre 3 si 5 ani.
- Senzor catalitic – acest senzor este utilizat in special pentru a detecta gazele combustibile si rezista intre 3 si 5 ani.
- Senzor cu infrarosu – acesta functioneaza dupa un principiu simplu – se bazeaza pe proprietatea gazelor de a absorbi radiatiile infrarosii. Ele reactioneaza mai repede decat cele electrochimice si catalitice si durata lor de viata este mai mare, ajungand pana la 15 ani.
- Senzor ultrasonic – tipul acesta de senzor nu detecteaza concentrata de gaze din aer si sunetul.
Unde poate fi montat un detector de gaz?
Pentru a determina locul potrivit in care sa fie montat un detector va trebui sa te raporti la sursa scurgerilor. De asemenea, este foarte important ca detectorul sa determine corect concentratia de gaze prezenta in aer. De aceea, aerul care intra in contact cu senzorii nu trebuie sa aiba obstacole in fata.
Detectorul nu se va monta in spatii icnhise unde poate fi blocat de usa sau de mobila si alte surse de curent de aer.
Multe detectoare de gaz sunt dotate cu senzori ce pot fi reglati si le poti seta sensibilitatea intre 5 si 20 de procente, astfel incat sa nu se activeze foarte repede, dar nici foarte lent.
Centrale termice motan, blubox
Ce avantaje au detectoarele de gaz?
Odata ce au fost instalate, aceste detectoare te vor salva de explozii atunci cand apar scurgerile de gaz sau de intoxicatie daca apare exces de monoxid de carbon. Cele mai multe modele produc alarme sonore puternice si unele detectoare pot avea si avertizari vizuale. Instalarea detectorului se face obligatoriu pentru toate imobilele care au fost construite dupa 2009.
In general, detectorul este verificat o data pe an de firmele autorizate, insa tine cont si de senzorul pe care il ai pentru a determina care este durata de viata a dispozitivului pe care l-ai achizitionat. Ai numeroase informatii si produse astfel incat sa le poti alege corect.