Instalarea unui sistem de incalzire care este actionat de o centrala termica reprezinta o investitie bazata pe confort, care iti va aduce liniste, dar pentru asta va trebui sa amplasezi corect centrala. Instalatia se va face de catre o firma autorizata care va respecta toate normele existente.
Cum se monteaza centrala?
Trecerea de la un sistem centralizat de incalzire la centrala se va face cu ajutorul firmelor care au autorizatie de a monta centrale. Pentru a beneficia de confort, va trebui sa indeplinesti toate conditiile impuse de lege. Daca ai ajuns deja la momentul montajului, inseamna ca ai rezolvat mare parte din formalitati. Nu uita ca nu este suficient sa pui in functiune centrala si va fi nevoie si de exploatarea propriuzisa care sa respecte legea.
Conditiile de amplasare ale unei centrale termice sunt impuse de modul in care este configurata locuinta. Tinand cont de utilitatile disponibile, lucrarea poate fi de complexitate variabila. La apartamente, daca asociatia de proprietari a facut investitii in instalarea unor conducte individuale de gaz cu doua focuri pregatite, pozitionarea centralei este o simpla formalitate. In momentul in care are loc lucrarea, instalatorul doar scoate dopul de la capatul tevii si alimenteaza centrala.
Pentru casele care sunt ridicate pe pamant sunt alte norme de amplasare a unei centale, tinand cont de suprafata, numarul de camere si de locatarii din interior, iar investitia poate sa porneasca de la o centrala termica de apartament, care a fost instalata in bucatarie, pana la o camera tehnica in care se pot amplasa centrala, hidroforul si toate echipamentele necesare.
Centralele termice care au tiraj fortat sunt cele mai des intalnite in locuintele din tara noastra. Sunt folosite de obicei la case mici si apartamente cu suprafata redusa. Acestea se vor monta pe peretele exterior al balconului sau bucatariei astfel incat sa poata permite evacuarea gazelor direct afara.
In unele apartamente noi centrala poate fi mascata in dulapuri verticale. Daca alegi o astfel de amplasare tine cont ca pe fiecare latura a boilerului trebuie sa fie lasata o distanta care sa permita demontarea carcasei pentru verificari si lucrari de mentanta.
Interdictii pentru amplasarea centralei
Pentru alimentarea cu aer si evacuarea gazelor arse, camera in care se monteaza centrala trebuie sa fie suficient de mare si de aerisita. Centrala trebuie sa permita sa dai doua gauri in peretele exterior la 50 cm deasupra podelei si la 40 cm sub plafon pentru recirculare.
Rolul interdictiilor pentru centrala termica nu este de a complica arhitectura casei ci de a se asigura ca centrala functioneaza in siguranta. Centrala trebuie sa fie instalata in balcon sau in bucatarie la bloc sau in casele mici sau intr-o camera tehnica la constructiile mai mari. centrala nu se poate monta in dormitor, hol sau camera de zi. Pentru a se evita incidentele, camerele tehnice in care se monteaza centralele vor fi amplasate departe de accesul persoanelor neautorizate. Centralele termice care au camera de ardere deschisa sau care au tiraj natural nu pot fi puse in baie. Instalatiile GPL nu se pot instala sub coza 0 si la fel se intampla si cu centralele care nu pot fi montate la subsol.