De cele mai multe ori, utilizam apa de la robinet fara sa punem foarte multe intrebari despre continutul acesteia. Apa dura nu este un pericol pentru om, insa poate genera probleme considerabile in casa. Conductele infundate si electrocasnicele defecte sunt motive pentru a evita apa dura.

Ce este de fapt apa dura?

Apa dura este apa cu saruri minerale in cantitati mari. Aceste substante sunt preluate din straturile de argile si de roca prin care apa trece, dar si in apele de suprafata pot exista saruri minerale in cantitati ceva mai mici.

Cele mai comune saruri din apa sunt calciul si magneziul si sunt cele care genereaza duritatea apei, insa nu lipsesc nici fierul sau alte elemente asa cum sunt aluminiul sau manganul. Duritatea apei poate sa fie data si de reziduuri si de alge.

Cum poti depista apa dura?

Sunt foarte multe cai prin care poti sa determini nivelul duritatii apei. Un prim semnal de alarma este dat de gust si de prezenta mai multor reziduuri in apa sau chiar pe vase.

Un gust mai ciudat al apei sau un miros neplacut sunt semne ca apa este dura. In cazul in care apare un gust metalic, este posibil ca apa sa contina prea mult fier. Daca simti gust de oua stricate, in apa pot fi bacterii care se combina cu magneziul si produc sulfiti.

Petele de pe vesela sunt unele dintre cele mai vizibile semne ca apa pe care o bei are o duritate crescuta. In general, acestepete sunt albe si sunt generate de calcar. Pe piata sunt mai multe solutii care iti vor spune duritatea apei si care te anunta ca este cazul sa iei masuri.

Poti face teste de duritate care se gasesc in cele mai multe magazine de bricolaj si care iti vor arata cat de dura este apa ta. De asemenea, poti cere si analize de laborator pentru a verifica duritatea apei.

Cum se clasifica duritatea apei?

Nivelul de duritate este dat de cantitatea de carbonat de calciu pe care apa o contine. Poate fi clasificata in mai multe unitati – grade germane, miligrame per litru sau parti pe milion.

Importanta dedurizarii

Prin dedurizarea apei se intelege procesul prin care sunt eliminate substantele dure din apa asa cum sunt calcarul si magneziul, alaaturi de celelalte saruri si minerale, dar si impuritatile care se pot gasi in apa. Rolul procedeului este extrem de important pentru bugetul si pentru casa ta pentru ca duce la eliminarea depunerilor de calcar existente pe instalatiile sanitare, pe aparatura si pe vesela. Pe langa durata de viata mare a aparaturii si a instalatiilor care utilizeaza apa constant, sunt si alte beneficii pentru ca bugetul tau va avea cu siguranta de castigat.

Exista mai multe metode de dedurizare pe care le poti folosi. Cea mai comuna este osmoza inversa. Procedeul acesta este cel care utilizeaza membrane semipermeabile pentru a elimina ionii de calciu si de magneziu precum si moleculele si alte particule cum ar fi cele de praf sau cele de mizerie din apa potabila. Metoda aceasta este eficienta si este folosita des pentru a desaliniza apa de mare.

Statiile de dedurizare sunt utilizate la scara mica in gospodarii. Dispozitivul foloseste o rasina speciala pentru a elimina calciul si magneziul existente in apa. Se monteaza in general pe traseul de apa si principiul de functionare are la baza procese chimice prin care ionii se incaca pozitiv scotand particulele dure din apa.

Filtrele de dedurizare sunt de asemenea o solutie. Comparativ cu statiile prezentate mai sus, filtrele au dimensiuni reduse si pot sa fie atasate la conductele de alimentare cu apa.

Articole asemanatoare :Unde se monteaza centrala termica: Amplasare corecta si interdictii