Este ideal sa cureti centrala sau sa apelezi la instalatori specializat atunci cand nu o folosesti. Daca faci curatarea vara, centrala va fi pregatita pentru efortul intens depus in timpul iernii.

De ce este important sa cureti centrala?

Pentru ca apa utilizata in instalatiile termice este de cele mai multe ori dura, centralele vor fi ferite de depunerile de calcar. De asemenea, magnetita care provine din calorifere poate sa se depuna si ea in sistem, la fel si diverse forme de namol. Dintre toate componentele unei centrale, unele dintre cele mai afectate de acumulari sunt schimbatoarele de caldura. depunerile pot cauza o circulatie slaba a apei, zgomote in centrala si blocarea sistemului.

Cum se curata eficient centrala?

Pentru a curata centrala trebuie sa demontezi mai multe componente deci ideal ar fi sa nu faci asta daca nu ai aptitudinile necesare si uneltele. Cel mai eficient mod de a inlatura depunerile este curatarea chimica. Aceasta se face de obicei cu ajutorul pompelor cu rezervor de acid. Rezervorul pompei va trebui sa fie umplut cu lichid special pentru a curata centrala. Acesta este de cele mai multe ori pe baza de acid, dar trebuie sa fie ales cu atentie tinand cont de materialul din care sunt facute schimbatoarele de caldura.

Schimbatorul principal este o piesa mare amplasata in fata centralei si schimbatorul secundat care este amplasat in spatele centralei sunt scoase din instalatie, insa numai dupa ce au fost golite de apa. Cele doua furtunuri ale pompei sunt conectate ulterior la fiecare orificiu al schimbatorului. Lochidul de curatare circula din rezervor in schimbator si inapoi in rezervor. Pentru o buna curatare va trebui sa folosesti invertorul de sens din poma, cu scopul de a schimba directia regulat.

Citeste :De ce sa alegi o centrala motan ?

Cum se curata centrala pe lemne?

Daca ai o centrala cu incalzire care functioneaza cu lemne trebuie sa cureti interiorul camerei de ardere de toate depunerile de gudron. Vei avea nevoie de un lichd special, care sa inmoaie gudronul, pe care sa il pulverizezi peste peretii din camera de ardere. Dupa ce solutia actioneaza poti incepe sa faci focul in centrala. In acest foc, poti arunca si o pulbere care ajuta la carbonizarea acestor depuneri de grudron.

Sfaturi pentru utilizatorii de centrale termice

Chiar si atunci cand ai la dispozitie in comert toate instrumentele pentru a curata centrala, este ideal sa apelezi la o echipa de instalatori profesionisti pentru toate lucrarile acestea. Rolul este acela de a supraveghea atent instalatiile si de a semnala neregulile.

Centralele termice au nevoie de intretinere si de revizii periodice. In primul rand, legea obliga la reviziile periodice ale centralelor, insa nu toti posesorii de astfel de instalatii tin cont de aceste recomandari. In al doilea rand, reviziile se fac si pentru a te asigura ca o centrala functioneaza corect astfel incat sa nu existe probleme, in general. Este bine sa faci aceste verificari toamna sau vara, insa de obicei oamenii uita de ele si astfel descopera cand vine iarna ca centrala nu mai functioneaza.

Este important sa tii cont de faptul ca o centrala corect inspectata si intretinuta va oferi randament mai bun decat centralele care sunt reparate doar atunci cand nu mai functioneaza deloc. In plus, aceste verificari te vor ajuta sa elimini problemele grave ce pot aparea cum ar fi scurgerile de gaze si alte astfel de probleme ce pot duce la incendii sau la explozii.

Atunci cand actionezi preventiv este mult mai usor sa mentii totul in ordine si sa te bucuri de confort, de consum eficient si de siguranta, iar pentru asta trebuie doar sa tii cont de regulile pentru a intretine centrala.