Centralele termice sunt echipamente foarte complexe si functioneaza dupa reguli foarte clar stabilite. O centrala nu poate fi montata de oricine si pentru amplasarea unei centrale vei avea nevoie de specialisti si de o firma autorizata.

Cine monteaza centralele si ce reglementari exista

Dupa ce a fost amplasata centrala, s-a stabilit conform proiectului de gaze ca urmeaza doua etape ale instalarii. Acestea sunt montarea unei centrale termice si racordarea acestei centrale la reteaua de gaze.

Montarea unei centrale termice

Primul lucru si unul foarte important este montarea centralei, iar aceasta poate fi montata doar de catre firme care sunt autorizate ISCIR. Tot o firma autorizata va trebui sa faca periodic si revizia precum si lucrarile de mentenanta ale unei centrale.

Citeste :De ce sa alegi o centrala motan ?

Racordarea centralelor termice

Chiar daca centralele termice au fost montate, racordarea lor la reteaua de gaz se va face exclusiv de firmele sau de persoanele fizice autorizate ANRE. Lista cu firmele si normele tehnice pe care instalatia trebuie sa le indeplineasca sunt disponibile tot pe siteul ANRE.

Cum se monteaza corect centrala?

O centrala termica cu tiraj fortat este cea mai populara varianta in Romania, mai ales in apartamentele si casele de lcouit. Conform principiuluid e functionare a acestui tip de centrala, aerul care este necesar pentru combustie este preluat din exteriorul incaperii, in timp ce centralele sunt complet etanse. Gazele care rezulta in urma arderii sunt expulzate in afara incaperii. O astfel de centrala se poate monta in spatii mici si aerul pentru ardere trece printr-un sistem tub in tub care poate fi scos prin perete.

Centralele termice cu tiraj natural sunt potrivite petnru casele de locuit si pentru spatiile comerciale de mari dimensiuni. Acest lucru est datorat faptului ca evacuarea gazelor care sunt produse in urma arderii se va face printr-un cos de fum, asa cum se intampla si cu sobele. Incaperea va trebui sa aiba minim 18 mc pentru cazul incaperilor de zi si minim 7.5 mc pentru bucatarii si oficii.

Incaperea va trebui sa aiba si o priza de aer care sa fie amplasata in zona de jos a peretelui. Cosul centralei va trebui sa permita evacuarea completa a gazelor si nu este suficient doar ca peretele sa fie strapuns.

Indicatii pentru montarea unei centrale

Locurile in care o centrala nu se monteaza trebuie sa fie cunoscute de firma angaata sa instaleze centrala. In cazul in care ai dubii care sunt legate de cunostintele celor din echipa este bine sa schimbi frima.

Interdictii cu privire la montarea centralelor

  • Nu se monteaza centrala pe balcon chiar daca este inchis pentru ca exista pericolul de condens si de inghet
  • Nu se monteaza centrala in baie
  • Nu se monteaza centrala in living sau dormitor
  • Centrala nu se poate monta in garaje sau in locuri in care pot sa apara depuneri de praf
  • In institutiile de invatamant centrala nu se monteaza in salile de curs
  • In spital nu se monteaza sub saloanele cu pacienti, sub cabinete sau sub salile de operatii
  • In teatru nu se monteaza sub sala de spectacole
  • In punctele de lucru este interzisa montarea centralei in aceeasi incapere in care are loc activitatea
  • Nu se va monta centrala in depozitele de materiale inflamabile, toxice sau explozive.

Centralele termice pe GPL nu se monteaza in subsol. Legile pentru astfel de centrale accepta montarea lor in demisolul cladirilor, insa pentru asta va trebui sa pui un detector de gaze in aceeasi incapere si sa ai o electrovalva automata care sa poata inchide alimentarea cu combustibil a centralei, in cazul in care detectorul declanseaza. Electrovalva va trebui sa fie montata pe circuitul de alimentare in afara incaperii.